ΓΕΝΙΚΑ

Η περιοχή εκτελέσεως βολών είναι μια περιοχή έκτασης 14.440 Km2 αποτελούμενη από στεριά θάλασσα και εναέριο χώρο. (166χλμ μήκος και 87χλμ πλάτος), η οποία επεκτείνεται στα 19.660 Km2  (226χλμ μήκος) κάτω από συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες.
Αυτή η περιοχή, χωρίζεται σε 3 υποπεριοχές, την Α, Β και C από τις οποίες διέρχονται αεροδιάδρομοι, και επηρεάζει 2 διεθνή αεροδρόμια (Ηρακλείου και Χανίων) και 4 εθνικά λιμάνια (Σούδας, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Σαντορίνης).
Η περιοχή εκτελέσεως βολών χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη περιοχή οπότε συνεπάγεται ότι δεν μπορούν να επιβληθούν οι όποιες απαγορεύσεις από το Π.Β.Κ. στην εναέρια κυκλοφορία. Οι βολές διεξάγονται μόνο όταν η περιοχή είναι “ελεύθερη” από αεροσκάφη και πλοία.

Firing

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΟΛΩΝ

Προκειμένου να επιτευχθεί η ασφάλεια κατά την εκτέλεση των βολών, έχουν εγκατασταθεί στο ΠΒΚ δύο συστήματα επιτήρησης σε διαφορετικές περιοχές:

  • Το συστημα αποτελείται από 5 Ρανταρ επιτήρησης εναέριου και θαλάσσιου χώρου, με αποστολή να ανιχνεύουν όλα τα αεροσκάφη και πλοία που διασχίζουν την περιοχή του πεδίου βολής.
  • Το σύστημα ΡΑΝΤΑΡ Εγκλωβισμού Βλημάτων αποτελείται από δύο Ρανταρ, με αποστολή την αυτόματη παρακολούθηση της πορείας των εκτοξευθέντων βλημάτων.
Radar
Dsc 0201

Επίσης το Π.Β.Κ. για να εξασφαλίσει πλήρως της ασφάλεια βολών διατηρεί στενή συνεργασία με τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της Αεροπορίας και Ναυτικού για την απεικόνιση και έλεγχο της κυκλοφορίας της περιοχής εκτέλεσης βολών.

Επιπλέον το Π.Β.Κ. εχεί στην διαθεσή του, ένα τηλέμετρο της NAMSA για βλήματα HAWK και δυο ανεξάρτητα τηλέμετρα του Αμερικανικου Πολεμικού Ναυτικού  για βλήματα EXOCET, PENGUIN και ESSM.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΩΣ ΒΛΗΜΑΤΩΝ

Είναι ο χώρος όπου οι μονάδες αεράμυνας αναπτύσσονται και εκτελούνται οι βολές. Περιοχές εκτοξεύσεως, περιοχές ανάπτυξης, περιοχές συναρμολόγησης και αποθήκευσης βλημάτων, αποθήκες και γραφεία αποτελούν τις διατιθέμενες εγκαταστάσεις, προκειμένου οι Μονάδες να προετοιμαστούν κατάλληλα και να εκπαιδευτούν σε ρεαλιστικές επιχειρησιακές συνθήκες.

Την «καρδιά» της περιοχής εκτοξεύσεως αποτελεί το Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου είναι εγκατεστημένο το προσωπικό ασφαλείας του ΠΒΚ και από το οποίο ελέγχονται όλες οι διεξαγόμενες δραστηριότητες. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων έχουν τοποθετηθεί κατάλληλα συστήματα τηλεπικοινωνιών, σύστημα διοίκησης και ελέγχου, ενώ εκεί καταλήγει η συνδυασμένη εικόνα θαλάσσης και αέρα από τα συστήματα ραντάρ του ΠΒΚ.